Ihmetyttää ja kummastuttaa kun toisilla on erilaiset säännöt ja ohjeet kasvatus työssään ja jalostuksessaan. Eiköhän se Kennelliitto ole asettanut kaikille kasvattajille yhdenmukaiset ohjeet. Mutta osa tuntuu elävänsä ihan omanlaistaan elämää. Mutta silloin se ei ole reilua toisia kohtaan. Ei toisia kasvattijia, kasvattajaksi ryhtyviä, pennun ostajia, ja ennenkaikkea se ei ole reilua koirarotua kohtaan. Kytätään toisten vikoja, mutta ups unohdetaan ja salataan omat virheet ja pentueen viat. Se ei ole reilua, ei todellakaan. Ihan säälittää kun joku haluaa ostaa jalostukseen käytettäväksi koiran itselleen ja sitten pimitetään tärkeitä periytyviä tietoja pentueista. Edistääkö tälläinen toiminta koira rotua? Ei minun mielestäni.
Mielestäni jos aikoo jalostaa täytyy ottaa selvää nartun ja uroksen taustoista ja kunnolla.
Silloin kun on tämän työn tehnyt ei tarvitse jälkikäteen syytellä että kun ei se uros nyt ollutkaan sellainen kuin piti olla jne. Vaikka kyllähän se on silti yllätys mitä sieltä tulee. Sitähän ei voi koskaan tietää. Mutta onko se vika uroksessa vai voisiko se olla myös nartussa. Pitäisi seurata jos mahdollista niin uroksen kuin nartunkin aikaisempia pentueita. Mitä hyviä puolia niissä on, ja etenkin mitä huonoja puolia.
Tuolla näyttelyissä kun olen käynyt niin siellä kyllä saa selvää aika paljon koiran LUONTEESTA ja HERMORAKENTEESTA. Se on niin ihmisille ja etenkin koirille niin erilainen ja hieman stressaava tilanne. Siellä kun joutuu olemaan ahtaasti muiden vieraiden koirien ja tuntemattomien ihmisten lähellä, melu, hajut jne. Mielestäni siellä kyllä kannattaa seurata koirien käyttäytymistä.
Tässäpä sitä taas olikin sadepäivän miettimistä kaikille.